Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Verrassende Natuur

Iran is het land van vier seizoenen.

In het noorden en westen komen de grote gebergten Alborz en Zagros voor. In het zuiden van het land en het oosten is het droog en daar zijn de woestijnen te vinden. Hoewel Iran niet bekend staat als een natuurparadijs, heeft het land op dit gebied toch behoorlijk wat te bieden. Verschillende landschappen vloeien in elkaar over en er zijn zelfs drie oerwouden met een zeer fraaie en gevarieerde begroeiing. Er zijn tientallen beschermde natuurgebieden, waar onder andere gazellen en jachtluipaarden voorkomen. 

Perziana is één van de weinige reisorganisaties in Nederland die het unieke natuurschoon van Iran in al haar diversiteiten in het reispakket heeft opgenomen. Wij zijn van mening dat Iran niet alleen ontdekt moet worden op het gebied van de rijke cultuur en geschiedenis, maar dat ook het prachtige natuurschoon ruimschoots de aandacht van de reizigers verdient. 

  • Noorden:

In het noorden van Iran bevindt zich tussen de Kaspische Zee en het hoogland van Iran het Alborz gebergte. De hoogste berg is de Damavand. De Kaspische Zee is een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië. Met een oppervlakte van 371.000 km² is dit het grootste meer van de wereld. Onderweg naar het noorden zijn er veel thee- en rijstplantages te bewonderen. Iran heeft haar eigen theesmaken en rijst, die op een traditionele manier verbouwd worden. Deze producten zijn heel anders dan de thee- en rijstproducten van andere buurlanden.   
  • Westen:

In het westen is het Zagros gebergte gelegen. Deze bergen vormen de grootste bergketen van Iran. Het gebergte heeft een lengte van 1500 km van het westen van Iran tot aan het zuidelijke deel van de Perzische Golf. Het eindigt aan de Straat van Hormoz. Het Zagros gebergte is door orogenese (de beweging van platen) gevormd, vergelijkbaar met het ontstaan en de oudheid van de Alpen. De olievelden zijn gelegen aan de westelijke voet. De hoogste bergtop is Zard Kouh (gele berg); deze is ongeveer 4848 m hoog en bestaat uit kalksteen. Deze rotsen van kalksteen bevatten veel fossielen. De westkant van de bergen, waar stuwregens voorkomen, maakte in de prehistorische tijd deel uit van de ‘Vruchtbare Sikkel’, de plaats waar de landbouw voor het eerst is ontstaan.  
  • Zuiden:

Zoals bovenstaand vermeld reikt het Zagros gebergte tot aan de Straat van Hormoz, de zeebrug tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. Het zuiden is droog en warmer dan de rest van Iran. In vroeger tijden woonden in deze regio veel Perzen. Door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid olie in de bodem en door de talrijke oliefabrieken is het zuiden lang in de geschiedenis het aandachtspunt geweest van verschillende landen. De Engelsen en Fransen hebben jarenlang geprobeerd om invloed te verwerven in deze regio, maar zij zijn daar nooit in geslaagd. Zij brachten er een lange tijd door in leidinggevende functies bij projecten; als gevolg daarvan spreekt men in deze regio goed Engels en Frans. Sommige Iraanse woorden zijn vervangen door woorden uit de Engelse en Franse taal. Doordat Iran aan Arabische landen grenst spreekt men in het zuiden ook vloeiend Arabisch.    
  • Oosten:

In het oosten van Iran bevinden zich de woestijnen. Twee grote woestijnen in deze regio zijn de Dashte Lut en Grote zoutwoestijn. Deze woestijnen zijn wereldberoemd. Dashte Lut is de eerst grote woestijn en is qua grootte op nummer 25 van de wereldranglijst. De woestijn is 51.800 km 2 groot.  Metingen van de NASA (2005) hebben uitgewezen dat de grondtemperatuur eens is opgelopen tot 70,7°C. Hiermee zou dit de warmste plek op de aarde zijn geweest. De grote Zoutwoestijn is een grote woestijn, centraal gelegen in het hoogland van Iran, en dankt zijn naam aan het feit dat daar veel zoutmoerassen zijn te vinden. Het regent  bijna niet in dit gebied en de woestijn is dientengevolge zeer dor en droog. In de zomer loopt de temperatuur op tot 55°C . In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond 22°C.