Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Vaderdag: (روز پدر 

11 april 2017 - van: Parinaz Shekarabi 

Vandaag, 11 april 2017, is het weer zover! Wij vieren Vaderdag in Iran. 

In Iran wordt op Vaderdag de verjaardag van de eerste sjiieten Imam, Imam Ali, gevierd om de eer van de Imam levend te houden. Hij was een heel dappere man en werd gezien als het symbool van eerlijkheid. Daarnaast was imam Ali de vader van alle kinderen, waarvan de vader was overleden.

Imam Ali is één van de belangrijkste iconen in de geschiedenis van de Islam, hij was de neef van de profeet Mohammad, de zoon van zijn oom, Abu Talib. Hij was de eerste persoon die zich tot Islam heeft bekeerd. Hij was ook de schoonzoon van de profeet en getrouwd met zijn enige dochter, Fatima. Ze hadden samen 4 kinderen.

In sjiiet wordt geloofd dat de profeet, Imam Ali tot zijn opvolger heeft benoemd en de soennieten geloven dat de opvolger van de profeet Abubekir, de oudste zoon van de familie, is geweest.  

Vaderdag is een officiële feestdag in Iran. Op deze dag zoekt iedereen zijn/haar eigen vader op om hem te bedanken voor de positieve bijdrage aan hun leven en zij geven hem een cadeau. Iraniërs geloven dat de vader een dapper iemand is, iemand die je nooit in de steek laat en altijd voor je klaar zal staan, ongeacht de fouten die je in je leven hebt gemaakt en ongeacht je leeftijd. 

Op Vaderdag gaan we dus op bezoek bij onze vader en schoonvader, wij blijven eten en brengen tijd met elkaar door. Als een vader op afstand woont dan bellen we hem op of we sturen hem een kaart.

In het geval dat een vader is overleden gaat men zijn graf bezoeken; er wordt gebak meegenomen, dat aan de andere bezoekers op de begraafplaats wordt aangeboden. Dit gebaar wordt gedaan uit naam van hun vader en daarmee wordt de positieve energie en goedaardigheid van de mensen naar de geest van hun vader overgebracht.