Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Natuurdag: Sizdeh bedar (سیزده به در)  

01 april 2017 - van: Parinaz Shekarabi 

Het getal 13 (Sizdeh)wordt door verschillende culturen als het ongeluksgetal gezien. In Iran gaan mensen na 13 dagen vanaf het begin van het nieuwe jaar naar ‘Moeder Natuur’ met de intentie om alles dat ongeluk brengt in de natuur spreekwoordelijk achter zich te laten. Hier komt de naam “Sizdeh bedar” vandaan. In de eerste 12 dagen van het nieuwe jaar staan familieleden en dierbaren centraal. Men gaat naar de ouderen van de familie toe (Opa’s - Oma’s), blijft  daar eten en brengt tijd door met elkaar. Op de 13 e dag bereidt men zich voor op de terugkeer naar zijn/ haar normale leven. Iedereen gaat met zijn familie en gezin in het park picknicken en een hele dag samen doorbrengen. Kinderen spelen in de natuur en ouderen rusten en nemen de tijd om zonder technologie samen te zijn. Men gelooft dat vreugde en plezier alle negativiteit  en slechte gedachten  weg kan nemen. Het picknicken is een festijn van eten en drinken met de familie.  Alle gerechten worden door de dames van de familie bereid en alles wordt ingepakt voor de picknick. Dikke soep of Ash is één van de traditionele gerechten, die op Sizdeh bedar worden gegeten. Ash staat ook bekend onder de naam noedelsoep. Een ander traditioneel gerecht voor Sizdeh bedar is Kuku Sabzi, waarvan het recept op 28 maart 2017 op www.Perziana.com gepost is. Enige tijd na het eten –sommige ouderen van de familie doen even een dutje!- is het tijd voor thee,  zoetigheid en sla met siroop (Sekanjabin). Sekanjabin is een combinatie van honing, azijn en mint siroop. Soms wordt er suiker in plaats van honing gebruikt. Hoewel honing de structuur van de siroop dunner maakt, is het gezonder dan suiker. De oude Iraanse Kalender (Yazat), ingevoerd tijdens de Zoroasteriaanse periode, geeft iedere dag een unieke naam. De 13e  dag van de eerste maand na het nieuwe jaar wordt ‘de dag van de regen’ genoemd (Tir) en het symbool van deze dag is een Paard. Hierdoor wordt er aan het einde van de dag om regen gevraagd, om de natuur te ontdoen van eventuele negatieve invloeden van de mens.  In kleine dorpen worden paardrijdwedstrijden georganiseerd, wat leuk is voor de hele familie; als toeschouwer of als deelnemer!

Sizdeh bedar is ook de dag dat de tarwe van de Haft Sin in een stromende rivier weggedreven moet worden. De tarwe is vóór het nieuw jaar gegroeid en is onderdeel van de Haft Sin tafel. In 13 dagen tijd heeft de tarwe alle ziekte, narigheid en verdriet van de familie, die in het jaar nieuw jaar op hun pad zou komen, weggevoerd.  De tarwe van een andere familie meenemen of aanraken wordt als vloek gezien en houdt in dat je hun pijn en ziektes naar je eigen huis voert.  

Jonge vrouwen die de liefde nog niet gevonden hebben, binden de ene helft  van de tarwe aan de andere helft met een knoop.  Vervolgens doen ze een wens om de ware liefde te vinden en gooien dan de tarwe in een stromende rivier. De knoop staat voor liefde en de verbintenis tussen man en vrouw.