Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Nowruz (نوروز) 

19 maart 2017 - van: Parinaz Shekarabi 

Nowruz is het Perzische Nieuwjaar en het voorjaarsfeest. 20 maart is de dag van het lentepunt, de dag dat de zon pal boven de evenaar staat. In Europa is dit het begin van de lente. Nowruz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa.

Nowruz wordt in Iran, Azerbeidzjan en Afghanistan gevierd en is het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen. Lang voordat de islam het land binnenkwam was Nowruz de nationale nieuwjaarsdag van Perzië. Van oorsprong is het een Zoroastristisch feestviering. Aangenomen wordt, dat Zarathustra de grondlegger van dit feest is. Nowruz is ook een heilige dag voor volgelingen van het Zoroastristisch soefisme en het bahaigeloof. 

Net als in Europa wordt de laatste dag van het jaar gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken. Vele mensen denken ook aan de overledenen en voordat het Nieuwjaar is, gaan ze de graven bezoeken en laten ze zien dat ze tot het laatste moment van het jaar aan hun hebben gedacht. Nowruz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

In plaats van de kerstboom en het versieren van de boom, wordt er in Iran een 7sin (7 symbolen van het leven die met een S in het Farsi beginnen) opgezet. 7 is een heilig getal. In de overtuiging van Zarathustra waren er bijvoorbeeld 7 engelen. 

De voorwerpen zijn:

-       Sabze (Tarwe, Linzespruiten): staat voor wedergeboorte

-      Samanu (een zoette pudding gemaakt van tarwekiemen): staat voor overvloed

-      Senjed (gedroogd en gezoet fruit): staat voor liefde

-      Sir (knoflook): staat voor genezing

-      Sib (Appels): staan voor schoonheid en gezondheid

-      Somagh (kruiden voor de vlees): staan voor de kleur van de zonsopkomst

-      Serke (azijn): staat voor leeftijd en geduld

          

De tafel wordt ook met andere symbolische voorwerpen versierd. Voorwerpen zoals:

-        Muntgeld: staat voor voorspoed en rijkdom

-        Een mand met beschilderde eieren: staat voor vruchtbaarheid

-        Sinasappel in een schaal met water: staat voor het heelal

-        Goudvis in een kom: het symbool van het leven

-        Spiegel: het symbool van het licht en het wordt als heilig beschouwd

-        Een brandende kaars, één kaars voor ieder kind in de familie: staat voor geluk

-        Klok: staat voor de tijd dat het Nieuwjaar begint

-        Hyacinten: staan voor de geur en is het symbool van het Nieuwjaar

Net als de Zwarte Piet die Sinterklaas aankondigt, is er ook een geklede boodschapper met een zwart gezicht, die het Norooz aankondigt: Haji Firouz. Hij kleedt zich in het rood en begint al weken voor het einde van het jaar te zingen en te dansen door de straten om de vreugde en het nieuws van het aankomende nieuwe jaar te verspreiden.