Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Perzische Kruidenfrittata: Kuku Sabzi (کوکو سبزی) 

28 maart 2017 - van: Paul van der Heijden

Wij hebben deze week met onze eerste recept gekozen voor een recept dat in het teken staat van het Perzisch nieuwjaar: Norouz. Kuku Sabzi is een vegetarisch recept en is zeer makkelijk te maken. Door het gebruik van een grote hoeveelheid eieren is dit gerecht vergelijkbaar met het maken van een frittata. Oorspronkelijk wordt de frittata gefrituurd, maar ik ben een voorstander van bakken omdat dit minder vet is. De frittata wordt vaak geserveerd als hapje op feestjes, zoals op de 13 de dag (natuurdag of “13 be bar”) na Norouz. Dit gerecht kan zowel koud als warm worden gegeten. Ingrediënten: 


Bereidingswijze:

-        Verwarm de oven tot 180 graden;

-        Hak alle kruiden fijn en bruineer de walnoten kort tot de walnoten een beetje glanzen.

Verhit de koekenpan op middelhoog vuur, doe er de olijfolie in en bak de kruiden en lente ui een paar minuten. Doe de kurkuma erbij en bak het nog 5 minuten. Als al het vocht grotendeels is weg gekookt dan schep je de kruiden eruit en laat het even afkoelen. 

-        Roer intussen de eieren, de bloem, de yoghurt, het bakpoeder en peper en zout naar smaak tot een glad mengsel. Meng het afgekoelde kruidenmengsel steeds met een paar eetlepels door het eimengsel en roer goed door tot alle kruiden vermengt zijn. Meng de Zereshk (pas op voor kleine steentjes in de Zereshk) en walnoten erdoor. 

-        Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier, zodat je de frittata er straks gemakkelijk uitkrijgt. Schenk het eikruiden mengsel erin en bak 35 tot 40 minuten in de oven. Steek een mes in het midden van de frittata, als het mes droog is en er geen ei meer aankleeft, is de frittata klaar. Zet de frittata anders nog een paar minuten terug in de oven. Laat afkoelen en snij in blokjes  om te serveren.