Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Rozenwater: (گلاب گیری ) 

25 april 2017 - van: Parinaz Shekarabi 

Elk jaar wordt in de tweede helft van mei rozenwater in Kashan gewonnen. Kashan is één van de steden van Iran, vlakbij Teheran, waar zich veel rozentuinen bevinden. Per dag worden deze rozentuinen door circa 80.000 lokale en buitenlandse toeristen bezocht. Ondanks meerdere moderne productiebedrijven in Kashan geeft men er de voorkeur aan om het proces op de traditionele manier uit te voeren, waardoor de kwaliteit wordt gewaarborgd.   De rozenbladeren  worden verdeeld onder  verschillende dorpen in Kashan zoals Qamsar, Joshqan Qali, Barzak en Niasar. Het rozenwater wordt van een heel zoete geurige roos gemaakt en wordt verwerkt in verschillende traditionele gerechten en patisserie,  maar het wordt ook gebruikt in geurtjes en medicaties (tegen depressie, reuma en slapeloosheid). Dit type roos heet “Rosa Damascene” oftewel “Damask roos” en wordt overal ter wereld geplant. De vier grote landen, waarin deze roos veel geplant wordt, zijn: Bulgarije, Iran, Turkije en India.

Het produceren van rozenwater in Iran gaat tot 2500 jaar terug en werd in medicatie en in voedsel toegepast. Iran is het eerste land ter wereld waar deze bloem werd geplant en als een nieuw product in gebruik werd genomen.  In de geschiedenis staat beschreven dat de Romeinen -tijdens de Seljuk dynastie- meerdere planten naar Damascus (Damask genoemd in die tijd) hebben meegenomen en het land daarmee hebben beplant. Via deze weg is deze bloem ooit uit Iran meegenomen en in andere landen terechtgekomen. Vandaar dat de Iraanse roos in het Engels “Damask” wordt genoemd. Er wordt verteld dat de profeet Mohammad rozenwater als parfum heeft gebruikt. Hierdoor is dit type roos, de “Mohammadi roos” genoemd: afkomstig van de profeet Mohammad. De moskeeën  worden ook met rozenwater schoongemaakt en gelovige mensen gebruiken het als geurtje. Het is een grote eer voor de bewoners en de werknemers van Kashan en het dorp Qamsar, dat zij het rozenwater mogen maken dat in Mekka, bij het huis van God, wordt gebruikt.      

Het dorp Qamsar staat het meest bekend als producent van rozenwater. Deze reputatie is te danken aan de ligging van het dorp in het midden van de woestijn. De bergen omcirkelen het gebied en beschermen de bloemen tegen de hitte van de woestijn. Het mooie gebied, met de schaduw van de bomen, de frisse lucht door de watervallen, het geluid van de vogels klinkt als muziek in de oren en de geur van de bloemen laten een prachtige, bijzondere en onvergetelijke ervaring achter. Verder is de grond waar de bloemen in geplant worden zonder enige toevoegingen of bodemvervuiling. Het water, dat wordt gewonnen, is afkomstig uit de pure bronnen. Dat maakt de kwaliteit van het rozenwater zeer goed en puur. Dit rozenwater wordt zowel intern als extern geïmporteerd.  

De wetenschappers van de universiteit in Teheran hebben onderzoek gedaan naar de componenten van het rozenwater en geconcludeerd dat de concentratie uitkomt op 35mg per 100ml. Dit maakt het product hoog van kwaliteit en volgens sommige bronnen zelfs van de hoogste kwaliteit ter wereld.

De receptuur voor het vervaardigen van rozenwater is in de loop van de jaren niet veranderd. De traditionele procedure is als volgt:

30 kilo rozenbladeren wordt in een koperen pot met 80 liter water gedaan en op het vuur gezet. Een deksel, dat er bovenop komt, wordt vastgemaakt aan de koperen pot en de stoom wordt door de leidingen opgevangen. Aan het eind van het proces wordt de opgevangen stoom gekoeld en daarna gebotteld. Als u het proces in detail wilt bestuderen raden wij u aan om de onderstaande film te bekijken.