Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Diverse Culturen

Als één der oudste beschavingen kent Iran kenmerken in haar cultuur die aansluiten bij de cultuur van Griekenland en Rome.  

  • Architectuur:

In het land wordt het cultuur in drie tijden ingedeeld: de klassieke Iraanse cultuur van het Perzische rijk uit de Oudheid, de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en als derde de moderne, westerse cultuur. Deze periodes hebben een invloed op het cultuur en het interpreteren van.

I)          De klassiek Iraanse cultuur van het Perzisch rijk uit de oudheid II)         De Islamitische cultuur gebracht door de ArabierenIII)              De moderne, westerns cultuur:  • Muziek:

Onder Perzische muziek wordt ook muziek geschaard uit landen waar evenals in Iran ook Perzisch wordt gesproken, zoals Tadzijkistan en Afghanistan. Er zijn diverse soorten Perzische muziek zoals: klassiek/ traditioneel, volksmuziek, symfonisch, underground, pianomuziek.

De belangrijkste instrumenten voor klassieke Perzische muziek zijn Tar (langhalsluit), Setar, Santur, Kamancheh (penvedel), Ney (fluit), Tombak (vaastrommel) en Daf.  

  • Literatuur en poezie:

Naast de veelzijdige architectuur van Iran, hebben de Literatuur en poëzie ook een zeer bijzondere plek in de Perzische cultuur. De poëzie heeft altijd een zeer hoog niveau gekend. De Sjahnameh of het Boek der Koningen van Ferdausi is het nationale epos van Perzië en telt 60.000 dichtregels. Het is het belangrijkste werk van de Perzische mythologie. Naast Ferdausi zijn Hafez, Nezami en Roemi andere bekende dichters. In Nederland geniet ook Omar Khayyam (1048-1123) bekendheid, maar historisch en literair gezien zijn Ferdausi's epische 'Boek der koningen' en Nizami's gedichten van hoofse liefde en mystieke wijsheid, zoals met name 'Layli' en'Madjnoen', net zo belangrijk. Op middelbare scholen in Iran worden de verzen van Hafez (1325-1390) uit het hoofd geleerd.   • Sport:

Twee wereldwijd gespeelde sporten hebben hun oorsprong in Perzië: schaken en polo. Voetbal is verreweg de meest populaire sport in Iran. Niet alleen voetbal voor mannen is populair, maar ook vrouwenvoetbal is zeer populair bij Iraanse vrouwen.

Een traditionele Iraanse sport is Zourkhaneh en is een vorm van gymnastiek. Zourkhaneh of ‘het huis van kracht’ is de naam van een gebouw waar de sport wordt beoefend. De sport wordt door ritmische muziek begeleid, die door 1 persoon wordt gespeeld. De muziek wordt meestal door hun trainer op een Tombak (vaastrommel) gespeeld en er wordt ook gezongen. Er wordt gebruik gemaakt van de verhalen uit de Koran. Het onderricht van de eerste imam van de Sjiieten staat tijdens de oefening centraal. Een atleet doet een oefening voor, die dan door de anderen wordt herhaald.  Vaak wordt er geoefend met grote knotsen of andere (symbolische) wapens. De meeste handelingen hebben een symbolische betekenis. 

  • Schilderkunst:

De Perziecshe miniaturen, kleine schilderijen, zijn de belangrijkste Iraanse vorm van de schilderkunst. De bijzondere en verfijnde Perzische miniatuurkunst wordt in Europa al sinds de negentiende eeuw bewonderd. De bloeitijd van het miniatuurschilderen ligt in de vijftiende en zestiende eeuw. Het maken van miniaturen, meestal als onderdeel van complexe boekmanuscripten, was een belangrijke kunst aan het hof. Talloze prinsen en sjahs gaven dan ook opdracht ervoor. In de miniaturen treffen we vaak de sprookjeswereld van Duizend-en-een-nacht aan: een poëtische wereld waarin alles schoonheid en harmonie bevat, ingevuld door de schitterendste verfsoorten in bijzondere combinaties. Het sprookjesachtige wordt in de vijftiende eeuw vervangen door afbeeldingen met een hoger realiteitsgehalte: kunstwerken over individuele karakters mét natuurgetrouwe details, zó weggerukt uit het dagelijks leven. Vanaf de zestiende eeuw wordt het vervaardigen van miniaturen op aparte bladen de belangrijkste bezigheid van Perzische schilders.  • Tapijten:

Perzische tapijten worden gerekend tot de vroege toegepaste kunst. In de Bijbel wordt al gesproken over het gebruik van kleden voor de versiering van de tempel. Het oudst bekende geknoopte tapijt is de zogenaamde Pazyryk. Perzische tapijten worden onderscheiden in: met de hand geweven stuk zonder pool, de zogenaamde Gilims en met de hand geweven en met de hand geknoopte stukken. Deze kleden hebben een pool die in het weefsel is geknoopt en die de bovenzijde van het kleed vormt.